Open Twiske Dag - Twiske Molen Google+

Twiskemolen

Twiske Molen

Algemeen
De Twiskemolen bemaalt de 650 ha grote Twiskepolder. Zonder de werkende molen zou na een jaar de polder met al zijn fraaie flora en fauna onder water staan, met daarbij ook o.a. het Beheerskantoor Twiske, Zorgboerderij de Marsen, en Twiske Haven. Geregelde bemaling van de polder is dus essentieel. Naast de zekere factor dat met een elektrisch gemaal al het overtollige water weggemalen kan worden, probeert de molenaar zoveel  mogelijk met windkracht de polder te bemalen.

Windhoos
tekeningen-windhoosOp 18 oktober 2016 heeft een windhoos de Twiskemolen ernstig beschadigd. “De bovenkant van de molen is er afgewaaid, het wiekenkruis is afgebroken en de kap is zwaar beschadigd” schrijft de molenaar op zijn website.

In de nieuwsbrief van februari 2017 wordt een voorzichtige voorspelling gedaan over het herstel: “Geschreven onder voorbehoud, maar het streven is dat de Twiskemolen in het voorjaar van 2018 weer volledig gerestaureerd zijn ambachtelijk bemalingswerk kan verrichten.”

2019

Om 11.00 uur in de ochtend zullen wethouders Rob Monen en Richard Quakernaat een ingebruiknemingshandeling verrichten bij de roe-zitbank op de dijk bij de Twiskemolen.